Name

Allard Boer

Contact

Exhibition

Paradigma - From November 4th until November 22th 2013 these photos will be shown during the Light & Technology exhibition of Paradigma Eindhoven

Bliksem

Binnen een tiende van een seconde (100ms) is de bliksemflits alweer voorbij. Dat is veel te snel om er op te kunnen reageren en er een foto van te kunnen maken.

's Nachts foto's maken van bliksem is goed te doen. Je zet tijdens een fikse bui je camera op een statief (droog) en met de instellingen van je camera of met behulp van een draadontspanner zorg je ervoor dat je een hele lange sluitertijd hebt. Kort genoeg zodat je foto niet overbelicht, lang genoeg om de eerstvolgende bliksemflits te 'vangen' op foto. Meestal schiet je op deze manier tientallen of honderden foto's per onweersbui en heb je er een paar prima bliksemfoto's tussen zitten.

Maar wat als het nu een keer overdag gaat onweren, dan kan je geen lange sluitertijd gebruiken. Het aantal foto's wat je dan met de vorige methode moet schieten loopt dan al snel in de duizenden foto's. Dan hoop je maar dat je die enkele bliksemflits nog kan vinden tussen al die foto's.

Gelukkig bestaat er gereedschap waarmee het wel kan. Gadgets die je op je camera aan kan sluiten en als er een flits is, maakt je camera een foto. Alleen kwam ik er al snel achter dat het onhandig grote gadgets zijn waarbij je altijd een batterij of een adapter nodig hebt. Niet iets wat je altijd bij je draagt.

Er bestaan wel gadgets voor de studiofotografie waarmee je de flitser op afstand kan laten flitsen. Een zogenoemde flash-slave. Deze techniek wilde ik ook gebruiken, maar dan niet voor mijn flitser, maar voor mijn camera.

 

Tijd om zelf te knutselen!
Eerst met een Arduino programmeer bord en wat elektronica om de mogelijkheden te bekijken. Hiervan zijn een aantal opstellingen op internet te vinden. Het nadeel hiervan is ook dat je een batterij of adapter nodig hebt.
Al snel leerde ik wat alle losse componenten van de flash-slave eigenlijk deden en heb dit omgebouwd tot de lightningtrigger zoals ik die heb gebruikt.

Gevoelig genoeg om een bliksem overdag te detecteren en de energie van die flits te benutten.
Er wordt een stroompulsje gecreŽerd waardoor de camera een foto maakt. Dit allemaal voordat de bliksemflits voorbij is, binnen een tiende van een seconde (100ms).

Installatie (paraplu's)

De lichtinstallatie met de paraplu's bootst een bliksemflits na. De paraplu's hebben elk een eigen lichtbron die aangestuurd wordt door een Arduino programmeer bord.

De installatie wordt aangestuurd door een sensor die ergens in de ruimte is geplaatst. Het Adruino programma laat de lichtbronnen 1 voor 1 aan en uit gaan. Dit alles gebeurt binnen een tiende van een seconde (100ms), net zo lang als een bliksemflits. Lukt het om deze 'bliksem' op de foto te zetten?

Star trails

's Avonds als de schemering overgaat in de donkere nacht, kan je de eerste sterren aan de hemel zien staan. Langzaam zie je er steeds meer en als je goed oplet lijken de sterren te verschuiven.
Dat is natuurlijk niet waar, want de aarde draait rond zijn as en de sterren staan ten opzichte van de aarde 'stil'.
Als je een camera op statief zet en een foto zou maken met een hele lange sluitertijd, die bijvoorbeeld de hele nacht zou duren, zie je hoe de aarde onder de sterrendeken door kruipt. De sterren veranderen op de foto en zijn geen puntjes meer, ze veranderen in strepen.

Helaas is het zelfs 's nachts mogelijk om een overbelichte foto te krijgen of ontstaat er digitale ruis op je foto. Er is een alternatief voor een hele lange sluitertijd. Je kan namelijk ook heel veel foto's maken met een kortere sluitertijd en deze achteraf met software 'stapelen' of 'stacken'.

 

Veel digitale camera's kan je instellen om oneindig foto's te schieten als je de knop indrukt (continue opname). Als je dit combineert met een draadontspanner kan je de 'knop' vastzetten. Bij een sluitertijd van 30 seconden maak je elke minuut 2 foto's, 120/uur. Laat je camera een nacht foto's maken en het bewerken kan beginnen.

Je kan met bepaalde software de foto's handig geautomatiseerd laten 'stapelen' of ze als een stop-motion film in een video omtoveren.