Bliksem

Binnen een tiende van een seconde (100ms) is de bliksemflits alweer voorbij. Dat is veel te snel om er op te kunnen reageren en er een foto van te kunnen maken.

's Nachts foto's maken van bliksem is goed te doen. Je zet tijdens een fikse bui je camera op een statief (droog) en met de instellingen van je camera of met behulp van een draadontspanner zorg je ervoor dat je een hele lange sluitertijd hebt. Kort genoeg zodat je foto niet overbelicht, lang genoeg om de eerstvolgende bliksemflits te 'vangen' op foto. Meestal schiet je op deze manier tientallen of honderden foto's per onweersbui en heb je er een paar prima bliksemfoto's tussen zitten.

Maar wat als het nu een keer overdag gaat onweren, dan kan je geen lange sluitertijd gebruiken. Het aantal foto's wat je dan met de vorige methode moet schieten loopt dan al snel in de duizenden foto's. Dan hoop je maar dat je die enkele bliksemflits nog kan vinden tussen al die foto's.

Gelukkig bestaat er gereedschap waarmee het wel kan. Gadgets die je op je camera aan kan sluiten en als er een flits is, maakt je camera een foto. Alleen kwam ik er al snel achter dat het onhandig grote gadgets zijn waarbij je altijd een batterij of een adapter nodig hebt. Niet iets wat je altijd bij je draagt.

Er bestaan wel gadgets voor de studiofotografie waarmee je de flitser op afstand kan laten flitsen. Een zogenoemde flash-slave. Deze techniek wilde ik ook gebruiken, maar dan niet voor mijn flitser, maar voor mijn camera.

 

Tijd om zelf te knutselen!
Eerst met een Arduino programmeer bord en wat elektronica om de mogelijkheden te bekijken. Hiervan zijn een aantal opstellingen op internet te vinden. Het nadeel hiervan is ook dat je een batterij of adapter nodig hebt.
Al snel leerde ik wat alle losse componenten van de flash-slave eigenlijk deden en heb dit omgebouwd tot de lightningtrigger zoals ik die heb gebruikt.

Gevoelig genoeg om een bliksem overdag te detecteren en de energie van die flits te benutten.
Er wordt een stroompulsje gecreƫerd waardoor de camera een foto maakt. Dit allemaal voordat de bliksemflits voorbij is, binnen een tiende van een seconde (100ms).

Installatie (paraplu's)

De lichtinstallatie met de paraplu's bootst een bliksemflits na. De paraplu's hebben elk een eigen lichtbron die aangestuurd wordt door een Arduino programmeer bord.

De installatie wordt aangestuurd door een sensor die ergens in de ruimte is geplaatst. Het Adruino programma laat de lichtbronnen 1 voor 1 aan en uit gaan. Dit alles gebeurt binnen een tiende van een seconde (100ms), net zo lang als een bliksemflits. Lukt het om deze 'bliksem' op de foto te zetten?